Appenzeller Sennenhund

I 1853 blev en Appenzeller Sennenhund for første gang beskrevet i bogen "Tierleben der Alpenwelt" som "en klart gøende korthåret, middelstor, flerfarvet Sennenhund af en ret ensartet, Spids-lignende type, der findes i visse egne, hvor den bruges dels som vagthund på gårdene, dels som drivhund for kvæget". I 1895 opfordrede racens store forkæmper, skovrider Max Sieber, SKG (Schweizerische Kynologische Gesellschaft) til at gøre noget for Appenzeller Sennenhund. I 1898 stillede myndighederne i kanton’en St Gallen 400 SFr til rådighed for avlsarbejdet med Appenzelleren. SKG nedsatte en kommission, racens særlige kendetegn blev fastlagt, og på det årlige marked i Altstätten blev fremstillet 9 hanner og 7 tæver, som erhvervede præmier på 5 til 10 Fr. Som en følge heraf blev 8 Appenzellere fremstillet på den første internationale hundeudstilling i Winterthur, i den forsøgsvis etablerede klasse "Sennenhunde". Takket være initiativ fra professor Albert Heim, der interesserede sig meget for Schweizer Sennenhunde og dermed også for Appenzelleren, grundlagde man i 1906 klubben "Appenzeller Sennenhunde Club" med opgave at bevare og styrke racen i dens naturlige tilstand. Indføring af hvalpene i "Appenzeller Hundestammbuch" blev gjort obligatorisk, og dermed begyndte den målrettede avl.

I 1914 udarbejdede professor A Heim den første gyldige racestandard. Det oprindelige område for avlen var Appenzellerland, men nu er racen udbredt over hele Schweiz og opdrættes også i mange andre lande. Begrebet "Appenzeller Sennenhund" er i dag klart defineret og afgrænset fra de øvrige Schweizer Sennenhunde. Skønt racen har fundet mange tilhængere, er dens avlsbasis stadig meget lille, og det er kun muligt ved ansvarsbevidst opdræt at opnå og fastholde racens fremragende arveanlæg.

Øvrige data
Oprindelsesland/-område Schweiz
Brugsegenskaber ( Oprindeligt eller nu ) Drivhund, hyrdehund, vagt-, hus- og gårdhund. I vore dage også som alsidig brugs- og familiehund.
Forventet levealder 12 år
Pelstype Pelsen er korthåret (stockhåret) med en tæt under uld, der tåler al slags vejrlig.
Pelsfarve Farven er sort med rustbrune og hvide symmetriske aftegninger. Den ses også i havannabrun, men er mere sjælden.
Højde 56
Vægt 30 kg
Avls kendte sundhedstegn Ingen info er p.t. tilgængelig
Karakteristika /- sind Lidt mistroisk over for fremmede. En ubestikkelig vagthund, og lærenem. For at fa en afbalanceret Appenzeller kræver det en konsekvent og grænsesættende opdragelse, da den hurtigt med sin energiladning vil tage magten fra en.
Aktivitet /- motion Har stor energi og er en hund der kræver masser af motion.
Kennellinks www.appenzeller-fila.dk
www.bufas.dk
Specialklub www.khkg.dk
Andre referencer http://appenzeller.homepage.dk
Har du tilføjelser eller rettelser til teksten, eller ønsker at få dit kennellink med under denne race, så er du velkommen til at indsende dem via kontaktformularen. Angiv "andet" når du indsender.

Hvad er der sket siden sidst...


Unknown column 'created' in 'order clause'