Norsk Buhund

Racens alder er meget svær at fastslå nøjagtigt, da den formentlig stammer fra en slags nordisk urspidshund. Ordet Buhund dukker for første gang op i skriftlige kilder i slutningen af 1600-tallet, men det har dog næppe været en nøjagtig kopi af den buhund, vi kender idag.

Den forreste del af ordet "BU" står for bo eller boplads, og det er netop der buhunden hører til. Den har især været brugt på bondegårdene, hvor den både har været brugt som vagthund, jagthund, hyrdehund og hvad der ellers har været af opgaver.

I tidligere tider har den været brugt til, at jage dyr, som f.eks. elg, rådyr, ræv, bjørn og ulv og i vore dage til f.eks. vildmink.

Den første buhundeudstilling blev afholdt i Norge på Ålgård i Rogaland d. 20. marts 1926, og blev dømt af en mand ved navn Jon Sæland, som man kan takke for, at der idag findes en selvstændig race, der kaldes Norsk Buhund. Der havde indtil han tog fat ikke været nogen form for kontrolleret avl af Norsk Buhund. Han var kend som en meget hård dommer og kun de allerbedste blev valgt ud til fremtidig av, deriblandt den fineste og mest kendte af pionertidens hunde, nemlig Flink, som fik nr. 1 i buhundregistret og det er i høj grad den, der er stamfar til den moderne buhunderace. Det var også Jon Sælands fortjeneste, at man i 1939 kunne oprette Norsk Buhundeklub i Norge, som den første specialklub for racen.

Racen blev anerkendt i 1943. Den Norske Buhund kom første gang til Danmark i 1957 og senere er flere blevet importeret og opdrættet til dem vi så har idag.

Øvrige data
Oprindelsesland/-område Norge
Brugsegenskaber ( Oprindeligt eller nu ) Vagthund, gårdhund og alsidig hyrdehund.
Forventet levealder Ingen info er p.t. tilgængelig
Pelstype Dækpelsen tyk, fyldig og og hård, men ret glatliggende. På hovedet og benenes forside er pelsen forholdsvis kort. På halsen og brystet, bag på bagbenene og på halen er den længere. Blød og tæt underuld.
Pelsfarve Hvedefarvet (bisquit) og sort med hvid aftegninger.
Højde 47
Vægt 18 kg
Avls kendte sundhedstegn Øjenlidelser og hofteledsdysplasi.
Karakteristika /- sind Den Norske Buhunden har i fødselsgave et utroligt godt temperament samt er en meget intelligent race, den følger sin familie i alle dens aktiviteter. Forældredyrets gode temperament ligger til grund for gode harmoniske hvalpe.
Aktivitet /- motion Kræver god motion.
Kennellinks www.arnobjarke.dk
www.buhund.dk
www.kennel-tu-san.dk
www.bakkedal38.dk
www.norsk-buhund.dk
Specialklub www.spidshundeklubben.dk
Andre referencer www.dorch.dk/buhund/index.html
norsk-buhund.spidshundeklubben.dk
Har du tilføjelser eller rettelser til teksten, eller ønsker at få dit kennellink med under denne race, så er du velkommen til at indsende dem via kontaktformularen. Angiv "andet" når du indsender.

Hvad er der sket siden sidst...


Unknown column 'created' in 'order clause'