Dobermann

Dobermann er den eneste race, fra oprindelseslandet Tyskland, der er opkaldt efter sin ophavsmand, Karl Friedrich Louis Dobermann (02.01.1834 - 09.06.1894), der var bosiddende i byen Apolda. Han menes at have været skatteopkræver med en bibeskæftigelse som hundefanger. Som hundefanger var han autoriseret til at fange omstrejfende hunde, og det var ud fra disse han i 1870'erne startede sit opdræt med særlig vægt på en naturlig skarphed, mod og hurtig reaktionsevne. Udover pinscher spillede også de såkaldte "slagterhunde" (en tidlig rottweiler-type), som på det tidspunkt var relativt renavlede racemæssigt en meget vigtig rolle i tilblivelse af racen dobermann.

Endelig menes den franske brugs- og hyrdehunderace beauceron, med anlæg for de fire farver (sort, brun, blå og isabella) som kan optræde hos dobermann, at kunne spores. Heller ikke den tyske hønsehund og forløberen for schæferhunden kan udelukkes på dette tidlige stadium i dobermann-racens historie. I 1895 blev racen officielt anerkendt i Tyskland under navnet "dobermann pinscher" Senere blev sidste del af navnet slettet.

Hr. Dobermann nåede ikke at opleve anerkendelsen af den hunderace, han havde skabt. Han var død året før. Hans arbejde blev imidlertid med stor kyndighed og fremsynethed fortsat af to andre Apolda-borgere,
Otto Göller (kennel "von Thüringen") og Goswin Tischler (kennel "von Grönland"). I 1899 stiftedes i Tyskland den første specialklub for racen med Otto Göller som formand.

Omkring århundredeskiftet blev den engelske manchester terrier indkrydset i den hensigt at forbedre hårlaget og gøre aftegningerne mørkere og mere afgrænsede. Samtidig fik man de tæt sluttede kattepoter. Dobermann'en var indtil nu en relativt lille hund på ca. 56 cm i højden og temmelig grov at se på.

For at gøre den højere og mere elegant blev sort greyhound anvendt som indkrydsning. Siden omkring 1910 har man dog ikke benyttet andre racer i avlen.I mange år efter racens tilblivelsen blev en dobermann naturligt brugt som vagt- og politihund, og efter at man i avlen har tilstræbt et noget mere afdæmpet temperament, ses en dobermann i dag som en typisk brugshund såvel som familiehund.

Øvrige data
Oprindelsesland/-område Tyskland
Brugsegenskaber ( Oprindeligt eller nu ) Familiehund, vagthund og sportshund.
Forventet levealder Ingen info er p.t. tilgængelig
Pelstype Korthåret. Glansfuld.
Pelsfarve Pelsfarven er sort eller brun med rustrøde aftegninger.
Højde 72
Vægt 45 kg
Avls kendte sundhedstegn Willebrands sygdom.
Karakteristika /- sind Af natur er en dobermann venlig og fredelig, og i hjemmet er den meget hengiven og glad for børn.
Aktivitet /- motion Kræver god motion.
Kennellinks www.kennel-raphael.com
Specialklub www.dansk-dobermann-klub.dk
Andre referencer www.dobermantalk.com
Har du tilføjelser eller rettelser til teksten, eller ønsker at få dit kennellink med under denne race, så er du velkommen til at indsende dem via kontaktformularen. Angiv "andet" når du indsender.

Hvad er der sket siden sidst...


Unknown column 'created' in 'order clause'