Stabyhoun

Stabyhoun eller stabijen stammer hovedsageligt fra det Frisiske skovområde, østen og sydøsten af Friesland (Nord Hollandsk provins).

Formodentlig var forfædrene til de frisiske hønsehunde de spanielagtige støvere, som spanierne havde medbragt.

Så længe man kan huske, har man jaget til fods med stabyen, som ofte kan tage stand og er meget god til at apportere. I slutningen af forrige århundrede blev den fortrængt af udenlandske racer.

Til alt held kunne stabyen gøre sig nyttig på andre områder og overlevede. På bondegårdene fungerede den som rottejæger og i marken fangede den muldvarpe. I dårlige tider kørte arbejdsløse med en lille staby på cykel gennem landsbyerne og tjente til et knapt underhold som muldvarpefanger. Dette førte til bevarelse af de mindre typer, store hvalpe blev druknet.

I 1942 kom hollandske kynologer endelig på bedre tanker med hensyn til den frisiske staby, optog de sidste racerene hunde, de kunne finde, i avlsbøgerne og begyndte systematisk at opbygge racen.

I dag bliver Stabijen stadig brugt som jagthund og er kendt for sin "bløde mund".

Øvrige data
Oprindelsesland/-område Holland
Brugsegenskaber ( Oprindeligt eller nu ) Jagthund.
Forventet levealder Ingen info er p.t. tilgængelig
Pelstype Langt og glatliggende over hele kroppen. Stabyhoun har 2 årlige fældeperioder. De lange bløde hår er lette at fjerne fra møbler og tøj.
Pelsfarve Sort, brun eller orange med hvide aftegninger.
Højde 53
Vægt 20 kg
Avls kendte sundhedstegn Ingen info er p.t. tilgængelig
Karakteristika /- sind Som det gælder for mange jagthunde, har Stabijen også et åbent og frejdigt sind. Hunden virker livlig uden at være nervøs eller støjende. Det er en meget førerorienteret hund, er utrolig trofast, klog, lydig og samtidig en meget hengiven og pålidelig familiehund. Til børnefamilier er stabyen en hengiven legekammerat.
Aktivitet /- motion Kræver middel motion.
Kennellinks www.staby.dk
www.stabyhouse.dk
Specialklub www.stabyhoun.dk
Andre referencer Der desværre ingen eksterne referencer
Har du tilføjelser eller rettelser til teksten, eller ønsker at få dit kennellink med under denne race, så er du velkommen til at indsende dem via kontaktformularen. Angiv "andet" når du indsender.

Hvad er der sket siden sidst...


Unknown column 'created' in 'order clause'