Australsk Cattle Dog

Australsk Cattledog er en ung race, det hele startede i 1830 ved at en kvægdriver ved navn Timmers i New South Wales, krydsede den engelske hyrdehund, såkaldt "Smithfield" med en Dingo. Afkommet blev røde, stumphalede hunde, der blev kendt som "Timmers bidere". Disse hunde var de tidlige stamfædre til den stumphalede kvæghund, som er en helt selvstændig race og ikke en Australsk kvæghund med kuperet hale.

I 1840 var der en Thomas Hall i New South Wales, der gik videre og importerede to glathårede blåmelerede (Blue merle) Collier. Hall krydsede disse hunde med Dingoen og afkommet blev kendt som "Halls heelere". Afkommet lignede mest en Dingo, farven var enten rød eller blåmeleret.

Frem til 1870 var der flere som eksperimenterede med at krydse Dingoen med Collien.

Årene efter 1870 blev der gjort mange eksperimenter i avlen, blandt andet krydsede man "Halls Heelere" med Dalmantiner og Kelpie. Dette frembragte meget intelligente, kontrollerbare og kompakte arbejdshunde. Igennem selektiv avl blev disse hunde forfædre til nutidens Australske Cattledog.

I 1893 satte Robert Kaleski sig for at udvikle og stabilisere racen. Denne standard blev godkendt – først af Kvæg- og hyrdehundeklubben i Australien og senere i 1903 af New South Wales´s Kennelklub. Kaleskis avl blev udvidet igennem årene, men kærnen i den er stadig for en stor del den samme standard, som blev taget i brug af den Nationale Australske Kennelklub i 1963.

Racen er officielt godkendt under navnet Australian Cattledog – i daglig tale kaldet: The Blue Heeler, The Australian Heeler eller Queenslands Blue.

Australsk Cattledog har rekorden for længst levende hund, den blev 29 år og 5 måneder, den var aktiv og arbejdede og som kvæghund i næsten 20 år.

Australien

Som navnet angiver, er det hundens primære funktion - hvori den er uovertruffen - at styre og drive kvæg, både på åbent land og i indhegninger.

Ingen info er p.t. tilgængelig

Pelsen er en glathåret, dobbelt pels med en kort, tæt underuld. Dækpelsen er fladt tilliggende, og de enkelte pelshår er lige, hårde og fladtliggende, så pelsen kan modstå regn.

Den findes i to varianter: Blue og Red speckle.

51

20

Ingen info er p.t. tilgængelig

Kræver megen motion.