Bearded Collie

Bearded collien er formodentlig en af Englands ældste hyrdehunde racer. Der findes desværre ikke megen dokumentation omkring dens oprindelse, men der er flere teorier, men en ting er sikkert, at det ikke er en nytilkommen race som mange af de andre hunde racer man kender. Arbejdshunde som Bearded Collien med den pels har eksisteret i Skotland i flere hundrede år under navne som Skotsk hyrdehund, Bjerg Collie, Highland Collie eller Hairy Mou'ed Collie. Tilsvarende ansigts behårede hunde findes stort set overalt i verdenen men primært i bjergområder eller i kolde områder. Men en af teorierne er at 3 polske hyrdehunde blev bragt til Skotland i 1514, og disse hunde har muligvis haft nogen indflydelse på udviklingen af Bearded Collien, og man kan da også se en vis form for lighed mellem en bearde collie og en polsk hyrdehund. Man kender til malerier fra 1700 og 1800 tallet hvor de hunde der blev malet ligner en bearded. Men det er i dag alment accepteret at Bearded Colliens stamforældre er hunde der ligner komodoren.

I perioden fra 1707 til 1880 blev dyr drevet fra den Nordlige og Vestlige højland ned til det sydlige skotland og England, hvor de blev solgt på markederne. Hyrderne sendte hundende op i bjergene hvor de, gøende, satte dyrene i bevægelse. Rejsen sydpå kunne tage flere uger, og når dyrene blev solgt fik hundende lov til at klare sig selv og skulle selv finde hjem. Der fandtes i begyndelsen 2 typer, en gråhvid der kom fra grænseegnene, samt en brunhvid der kom fra højlandet. De 2 typer blev efterfølgende blandet.

Racen var eller ved at uddø, men p.g.a det store arbejde som Mrs. G.O. Willison lagde for dagen, har vi nu fået lov til at have Bearded Collien som den er i dag.

Øvrige data
Oprindelsesland/-område England
Brugsegenskaber ( Oprindeligt eller nu ) Hyrdehund.
Forventet levealder 12 år
Pelstype Lange stride dækhår m/tæt blød ulden underuld. Pelsen kræver en god og jævnlig pleje med vask og trim.
Pelsfarve Skifergrå, rødlig fawn, sort, blå, alle nuancer af gråt, brun og sandfarvet med eller uden hvide aftegninger.
Højde 56
Vægt 30 kg
Avls kendte sundhedstegn Immunforsvars-sygdomme og HD.
Karakteristika /- sind En stor og rar hund uden tegn på aggressivitet. Dens størrelse gør den ikke til en lejlighedshund.
Aktivitet /- motion Bearded Collie kræver aktivering og træning, Mange bruger den til både agility og hyrdning.
Kennellinks www.wipster.dk
Specialklub www.bearded.dk
Andre referencer Der desværre ingen eksterne referencer
Har du tilføjelser eller rettelser til teksten, eller ønsker at få dit kennellink med under denne race, så er du velkommen til at indsende dem via kontaktformularen. Angiv "andet" når du indsender.

Hvad er der sket siden sidst...


Unknown column 'created' in 'order clause'