Australsk Kelpie

1788 ankom Guvenør Phillp til Australien sammen med de første fanger og husdyr - deriblandt kelpielignede fårehunde fra England og Skotland. Mr. John King fra Hanging Rock Station, Wagga, var een af de første til direkte at imporetere hyrdehunde som så. I 1825 blev et par sendt fra Mr. MacGregor fra Harwick. Det var en rød han, Rufus og tæven Kelpie (nogle mener at racenavnet stammer fra denne tæve). Rufus og Kelpie blev kaldt Foxcollies (meget anderledes end Rough eller Border Collies). I 1847 returnerede Hr. H L McLeod fra Benayco Station medbringende kelpielignede hyrdehunde, hvoraf "Sharper" var een af dem. Black & tan Collies blev importeret af Hr. J Rutherford i 1860'erne ("Yarrawonga Clyde og en unavngiven tæven fra hvilke den sorte "Moss" blev avlet. "Moss" var ejet af Mark Tully og senere givet til Gleeson).
I 1866 importerede Hr. George Robertson et par black&Tan Collier, som senere er reporteret at have produceret Gleeson's Kelpie.
Hr. Arthur Robinson importerede i 1870 (på vegne af firmate Elliot & Allan) det berømte par "Brutus" & "Jenny". Da disse colllie hunde var så ideelle til den type af arbejde som de var købt til, gjorde det at Hr. Kempe i 1894 importerede "Bess" & "Glen" fra Rutherford familien i Skotland. I 1906 importerede han yderligere 4 hunde derfra.

Den mand som nok har gjort mest for racen i de tidlige år var Jack Quinn. Hans kennellinier var baseret på 2 tæver og 1 han. "Gay" (e. "Moss" u. "Gleeson's Kelpie") var en utrolig genial tæve, som vandt Sydney Hyrde Konkurrence i 1896. "Clyde" (e. "Moss" u. "King's Kelpie") vandt også hyrdekonkurrencen i 1880'erne for Quinn. Afkom efter "Gay" & "Clyde" var bla. udødelige "Coil", der var blå og som i 1898 vandt i Sydney med maximum 200 point. Quinn's anden basistæve "Jess", hvis afstaming ikke vides med sikkerhed, blev paret med "Clyde" og fik afkommet "Rock". Da "Clyde" blev parret med "Bronte" (e. "Clyde" u."Gay") kom bla. "Wallace" en konkurrencevinder i Sydney i 1899.

Et partnerskab ml. King & McLeod startede i 1900 med Quinn. Et partnerskab der producerede kvalitetshunde de efterfølgende 20-30 år. Speciel Quinn blev ved med at avle strengt i hans egne linie med nøjsomt udvalgte linier og indavl. Hvorimod King og McLeod introduceredet outcross med temmelige katastrofale resultater. Den meget restriktive indblanding i linien i disse første år har haft en yderst stabil effekt, og fordi de var så tæt relaterede slog deres type igennem selv når der skete en form for outcrossing (udkrydsning).

Selvom der gennem racens historie har været udkrydsninger har afkommet returneret til basislinierne, og har dermed minimeret tabet af racens karakteristika. Selektionen var fra starten af mod en hyrdehund, som kunne klare Australiens forhold og dyrehold. Ligesom Merinofåret blev udviklet til at klare Australiens forhold - ligeså blev hunden udviklet til at kontrollere fårene.

I de første år og selv helt op til 1940'erne brugte få avlere kennelnavne /præfix. Et resultat af dette var at hundene blev nævnt ved et enkelt navn & avlerne ville ofte bruge samme navn igen og igen gennem mange generationer. På grund af denne praksis er det ofte vanskeligt at spore nogle hunde afstamning.

Australien

Hyrdehund (fårehund).

11 år

Pelsen er dobbelt med en kort tæt underuld.

Sort, black and tan, rød, rød og tan, fawn, chokoladebrun og røgblå.

51

20

Ingen info er p.t. tilgængelig

Kræver megen motion.