Cairn Terrier

Cairn Terrieren hører til gruppen af Skotske Terrier, som bl.a. også tæller Skotsk, Sky & West Highland White terrier. Alle disse terrier stammer fra den skotske jagt terrier. Cairnen er den terrier der har ændret sig mindst, den ligger ganske tæt op af forfædrene hvad udseende angår. Den blev brug til jagt af oddere, rotter og mus, og ræve, og den har stadig sit jagtinstikt i behold. I det 19. århundrede optrådte Cairnen under navnet Korthåret Skye terrier, da cairnen oprinder fra Isle of Skye i det nordvestlige hjørne af Skotland, også kaldet Hebriderne. I 1912 blev Cairnen anderkendt som selvstændig race af kennel klubberne, men man kan spore disse terrier helt tilbage til år 1400, hvor de er afbilledet på malerier med jagtscener.

Den første Cairn Terrier der blev stambogsført i Danmark, kaldtes Jack, men hed Fergus of Penshurst. Han blev taget hjem fra England i 1924. Kennel Schæffergaarden,Gentofte opdrættede det første kuld hvalpe, der blev stambogsført i Danmark. Forældrene var efter gbch Harviestoun Brigand. En af de første danske Champions, nemlig Gloster Jack i 1935 blev opdrættet af "Fru kgl. Operasanger" Gunder Knudsen. Men den første dkch fik fru Grethe Glad i 1930 med Kim of Holt, som hun importerede fra England.

Vi har i Danmark haft Cairn Terrier i ca. 80 år, men det er i de sidste 20 år at opdrættet virkelig har taget fat. Der opdrættes idag ca. 500 hvalpe hvert år registreret i Dansk Kennel Klub.

England

Jagt på mus, rotter, odder, vildkat og ræv m.m. Racens oprindelige arbejdsopgaver bestod i selvstændigt at udrydde skadedyr men hundene blev også brugt til hjælp for jægeren. I dag har cairn terrieren stadig sit fantastiske jagtinstinkt i god behold og kan anvendes som skadedyrsbekæmper af smådyr såsom rotter, mus m.m. Cairn terrieren blev oprindelig også brugt til at jage rovvildt såsom ræv, odder, og vildkatte. Cairn terrierens rovvildtskarphed er dog blevet mildere med tiden, i takt med at man begyndte at interessere sig mere for hundenes udseende end for hundenes arbejdsegenskaber.

12 år

Strid m/kort, blød tæt underuld

Rød, sandfarvet, grå, brindle, næsten sort.

30

8

Hudsygdomme.

Moderat motion.