Hovawart

Hovawarten kom først til Danmark i slutningen af 1960?erne. Det er ellers en meget gammel tysk race, som kan spores helt tilbage til år 1210.

Hovawartens navn beskriver, hvad hunden blev/bliver brugt til. På tysk (fra ældre tider) er Hova= Gård og Wart= Vogter. Hovawarten blev altså brugt som vagthund på gårdene. Racen er en udpræget brugshund på linie med schæferen. Schæferen erstattede efterhånden Hovawarten som vagt- og brugshund for fx. politiet. Og i slutningen af 1800-tallet var racen tæt på at uddø.

Men omkring 1915 begyndte nogle tyske opdrættere under ledelse af Curt F. König at genskabe racen. De få Hovawarter man kunne opstøve fra små landsbyer i Tyskland, blev bl.a. krydset med den ungarske Kuvaz, Schæfer, og Leonberger. I 1922 blev det første kuld Hovawart-hvalpe registreret i Tysk Avls Register.

I 1937 blev Hovawarten endelig officielt anerkendt som race i Tysk kennel klub. Men under 2 verdenskrig blev det store avlsarbejde næsten ødelagt. Hovawarten blev pga. sine egenskaber flittigt benyttet af militæret under krigen og racen var atter tæt på udryddelse. I 1947 blev der så dannet en tysk klub til beskyttelse af Hovawarten som race, klubben eksisterer den dag i dag. I 1960?erne begyndte Hovawarten at blive populær udenfor Tysklands grænser. I slutningen af 60?erne kom Hovawarten til de nordiske lande, men det var først i 1980 at racen kom til Storbritannien.

Det store avlsarbejde der ligger bag Hovawarten som race, afspejler sig bl.a. i racens sundhed. Der er blevet sat en stor ære i at undgå arvelige lidelser. Som eksempel bliver der kun avlet på Hd-frie hunde. Fordi man først og fremmest har avlet efter sundhed, så kan racen variere en del i temperament. Men som helhed er det en kærlig familiehund og effektiv vogter af hjemmet.

Racen betegnes som en af de racer i verden, hvor der er færrest tilfælde af arvelige sygdomme.

Øvrige data
Oprindelsesland/-område Tyskland
Brugsegenskaber ( Oprindeligt eller nu ) Hovawarten er en brugshund, på linie med Schæfer, Rottweiler og Dobermann.
Forventet levealder Ingen info er p.t. tilgængelig
Pelstype Pelsen er lang og tæt, men er nem at pleje.
Pelsfarve Blond, helt sort og sort med blonde aftegninger
Højde 70
Vægt 45 kg
Avls kendte sundhedstegn Primært HD.
Karakteristika /- sind Hovawarten har et godt temperament. I almindelighed er den en stor, dejlig godmodig og ligevægtig hund.
Aktivitet /- motion Kræver moderat motion men mange oplevelser.
Kennellinks www.hovawarten.dk
Specialklub www.dansk-hovawart-klub.dk
Andre referencer Der desværre ingen eksterne referencer
Har du tilføjelser eller rettelser til teksten, eller ønsker at få dit kennellink med under denne race, så er du velkommen til at indsende dem via kontaktformularen. Angiv "andet" når du indsender.

Hvad er der sket siden sidst...


Unknown column 'created' in 'order clause'