Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Falsk graviditet / pseudodrægtighed
Falsk graviditet er en tilstand, der medfører, at hunden "tror", at den er med hvalpe. Falsk graviditet kaldes også for pseudodrægtighed, pseudograviditet eller indbildsk graviditet.
Fænomenet forekommer hos ca. 10-20% af alle tævehunde. Egentlig er der tale om en normal tilstand, som blot i visse tilfælde kan være så udtalt, at det bliver særdeles generende for såvel hund som hundeejer.

Årsagen

Årsagen kendes ikke med sikkerhed, men man ved at visse ændringer i hormonerne spiller en rolle.
Tidligere troede man, at sygdommen hang sammen med at, "de gule legemer" i æggestokkene ikke forsvandt, som de normal skal gøre, hvis dyret ikke bliver drægtigt. De "gule legemer" producerer drægtighedshormon. Man har også været inde på, at disse tæver producerede for meget drægtighedshormon, progesteron. Men man ved nu, at det ikke er forklaringen.

Hormonpåvirkning

Hunden adskiller sig fra andre dyrearter ved at producere hormonet progesteron igennem hele drægtigheden. Også de tæver, som ikke bliver drægtige, danner dette hormon. Hen i mod afslutningen af drægtighedstiden, der varer 9 uger, falder produktionen af progesteron. Samtidig stiger indholdet af et andet hormon: Prolaktin. Prolaktin er ansvarlig for dannelsen af mælk i mælkekirtlerne. Hos de hunde, som ikke bliver drægtige, kan dette fænomen også forekomme. Det betyder, at hunden bliver falsk gravid. Falsk graviditet kan starte allerede få uger efter løbetiden, men forekommer typisk 9 uger efter løbetiden. Det er netop på det tidspunkt, hvor den gravide hund ville føde. Tilstanden varer normalt i 2-4 uger. De hunde, som har tendens til falsk graviditet, vil ofte få det igen og igen - altså efter hver løbetid.

Symptomerne

Den falsk gravide tævehund kan udvikle symptomer, som grangiveligt ligner de tegn, vi kender ved en rigtig graviditet. Mælkekirtlerne hæver op, og hunden får mælk i kirtlerne. Den begynder ofte at opføre sig, som om den har hvalpe. Den bygger rede i sin kurv eller andre steder. Den samler pibedyr, sko eller andre genstande sammen og vogter dem, som var de hvalpe.

Den viser det, vi kalder yngelpleje. Til tider bliver tæven pirrelig og pibende. Hun kan miste lysten til foder og motionering. Det kan være svært for hunden at finde ro, og familiens nattesøvn er truet. Som komplikation til mælkeproduktionen kan der opstå betændelse i mælkekirtlerne, og der er en forøget risiko for senere at udvikle svulster i kirtlerne.

Kan blive aggressive

Især den adfærdsændring, som ofte følger med hormonforstyrrelsen, kan volde alvorlige problemer. Den falsk gravide tæve kan udvise en stærk beskyttertrang overfor de genstande, som den regner for sine "hvalpe". Denne beskyttertrang kan give sig udtryk i en meget udtalt aggression mod medlemmerne af familien. Det kan være særdeles ubehageligt, når den ellers søde og kærlige familiehund pludselig ændrer karakter og bliver aggressiv.

Behandling

Det er vigtigt at undgå konfrontationer med hunden, når den forsvarer sin rede og sine genstande. Det bedste man kan gøre er, at ignorere hunden og fjerne tingene fra den. Man kan så i stedet adsprede den med leg med bold eller lignende.
Når problemerne omkring den falske graviditet bliver så store, at de generer hunden eller dens ejere, bør man overveje en egentlig behandling.

Behandling er nu mulig

Som noget nyt er det nu blevet muligt at behandle falsk graviditet. Et nyt lægemiddel (Galastop® Vet.) er blevet registreret i Danmark. Lægemidlet er et såkaldt antiprolaktin. Dvs. at det er et stof, som kan modvirke dannelsen af det hormon, som er medansvarlig for udviklingen af den falske graviditet. Stoffet gives en gang dagligt i hundens mad i 4-6 dage.

Virkningen sætter ind efter få dage, hvorefter dens opførsel normaliseres, mælkeproduktionen ophører og mælkekirtlerne svinder igen ind til normal størrelse. Der kan forekomme bivirkninger i form af brækninger efter første indgift af medicinen. Udgiften til medicin for en hund på 30 kg løber op på ca. 270 kr.

Forebyggelse

Sterilisation hindrer falsk graviditet. Ved en sterilisation fjernes bl.a. æggestokkene. Derfor kommer hunden ikke mere i løbetid, og den bliver derfor heller ikke falsk gravid. Det er vigtigt, at man ikke steriliserer hunden, mens den er falsk gravid. Herved kan man "fastholde" den i en tilstand af falsk graviditet i meget lang tid. Faktisk kan man risikere at fremkalde en falsk graviditet, hvis man fjerner æggestokkene i tiden lige efter løbetiden.

Det bedste tidspunkt for sterilisation er derfor mindst 3 måneder efter løbetiden, eller når den falske graviditet er overstået. Sterilisation er derfor en forebyggende foranstaltning.

Kilde: Fagdyrlæge Jørgen Mikkelsen.
Artiklen er lagt online d. 28-11-2002 12:03:10 og er ikke opdateret siden den blev lagt online