Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Kennelhoste hos hund
Hvad er kennelhoste ?

Kennelhoste er en smitsom luftvejsinfektion hos hunde. Sygdommen kaldes kennelhoste, fordi den typisk ses, hvor mange hunde er tæt på hinanden. Eksempelvios i kenneler, hundepensioner eller på hundeudstillinger.

Årsager

En af de typiske årsager til kennelhose er hundens parainfluenzavirus type 2 (CPI) og hundens respiratoriske coronavirus. Bakterien Bordetella bronciseptica, der ofte findes i den normale flora i svælget hos raske hunde, kan også være årsag kennelhoste, især hos yngre dyr.

Symptomer

De mest almindelige symptomer på kennehoste, er:

1. Akut opstået, kraftig og vedvarende hoste
2. Ubehag fra halsen - ofte tror dyreejeren, at hunden har fået noget i halsen
3. Hosten kan være fugtig eller tør, og forværres i forbindelse med motion
4. Nysen og vandigt flåd fra næse og øjne
5. Nedsat appetit og let feber

En hund med kennelhoste kan hoste så meget, at den får opkastfornemmelse og kaster skummende slim op. Hoste og opkastninger kan udløses bare ved at hunden drikker vand. Der kan forekomme feber, men de fleste hunde er ellers friske.
Normalt er hundene ikke alment påvirkede, og sygdommen klinger som regel af i løbet af 7-10 dage. Nogle hunde kan hoste i op til 3 uger. Det kan dog ske, at hundene bliver mere påvirkede af sygdommen, med nedsat eller manglende appetit og påvirket almentilstand. Kennelhoste kan af og til medføre en sekundær bakteriel infektion, der kan føre til lungebetændelse. Tegn på at der er tilstødt en sekundær infektion, kan for eksempel være feber, påvirket almentilstand og gulgrønt næseflåd.

Hvad kan man selv gøre ?

I sygdomsperioden er hvile og omsorg som regel tilstrækkelig behandling. Hunden bør ikke anstrenge sig så længe den hoster og i et stykke tid efter at hosten er aftaget. Det er en god idé at tage hundens temperatur regelmæssigt i løbet af sygdomsperioden. Hostestillende medicin bør kun anvendes i en begrænset mængde, da hosten er til for at få slim op fra lungerne. Det kan være hensigtsmæssigt at bruge sele i stedet for halsbånd, da tryk på luftrøret kan fremprovokere hoste.

Vaccine mod kennelhoste

Vaccination mod kennelhoste anbefales til hunde, der færdes i områder med mange hunde. Det kan være hunde, der går til stævner eller til træning med andre hunde, og inden hunden skal have et ophold i pension. På nuværende tidspunkt findes der vacciner, der beskytter imod to af de smitstoffer, der forårsager kennelhoste; dels en vaccine imod parainfluenza, der gives som injektion, og dels en vaccine, der beskytter både imod parainfluenza og Bordetella, som gives i næsen. Begge vacciner beskytter godt imod de aktuelle smitstoffer, men ikke 100 %. En vaccineret hund kan godt få kennelhoste, men da vil symptomerne oftere være mildere.

Hvor ofte skal man vaccinere mod kennelhoste ?

Vaccination imod kennelhoste gives en gang årligt. Selvom din hund er vaccineret, så undgå kontakt med hunde, der har symptomer på kennelhoste.

Pris for vaccine mod kennelhoste

Prisen for vaccination mod kennelhoste afhænger af om du får vaccinationen foretaget i forbindelse med anden behandling/vaccination eller om du skal have en konsultation til din hund kun for at få vaccinen. Der udføres normalt et sundhedstjek inden vaccination, så dyrlægen er sikker på at din hund er sund og rask. Prislejet for en kennelhostevaccine, inklusiv sundhedsundersøgelse er 600-900kr.

Hvordan smitter kennelhoste ?

Kennelhoste er meget smitsomt og spredes sædvanligvis via direkte kontakt i den tid hvor hunden har symptomer, eller via dråbesmitte over nogle meters afstand hvis hunden nyser eller hoster. Smitstoffet kan overleve i en kortere periode i miljøet eller på ting, og på denne måde spredes indirekte til andre hunde. Bordetellabakterien kan tilmed udskilles fra et symptomfrit individ eller fra raske hunde.

Varighed af kennelhoste

Inkubationstiden er normalt 4-10 dage - det vil altså sige inden hunden selv er begyndt at få symptomer. En hund med kennelhoste kan smitte andre hunde så længe den selv er syg – dvs. hunden vil som udgangspunkt kunne smitte andre, så længe den selv har symptomer. Det anbefales at holde den smittede hund fra andre hunde i 2-3 uger fra symptomernes indtræden og mindst 14 dage efter symptomerne er stoppet.

Hvor længe smitter kennelhoste ?

Smitteperioden varer typisk 3-8 uger, men i tilfælde hvor sygdommen er svær at bekæmpe, kan hunden smitte i helt op til 14-15 uger.

En hund, der har haft kennelhoste, er ikke beskyttet imod at få sygdommen igen på et senere tidspunkt. Kennelhoste er en almindelig forekommende sygdom, der, for de fleste hunde, ikke medfører alvorlige problemer, selvom det kan være nok så ubehageligt med den kraftige hoste.

Kan kennelhoste smitte til mennesker ?

Kennelhoste smitter ikke til andre dyrearter eller mennesker.

Hvordan behandler man kennelhoste ?

Hunden bør undersøges af en dyrlæge hvis den er alment påvirket og får vedvarende høj feber, eller hvis den har vejrtrækningsbesvær. Hvis feberen kommer tilbage efter nogle dage med hoste, bør dyrlægen kontaktes. I forbindelse med dyrlægebesøg bør hunden vente i bilen eller udenfor, så andre hunde, der venter, ikke smittes.

Medicin i forbindelse med kennelhoste

Hunde, der er påvirkede af kennelhoste har ofte høj feber, hvilket kan skyldes en lungebetændelse. Den kliniske undersøgelse suppleres som regel med en røntgenfotografering af lungerne. Hunde med lungebetændelse indlægges ofte på dyrehospitalet eller dyreklinikken med henblik på støttende dropbehandling og antibiotikabehandling. Hvis der er diagnosticeret lungebetændelse forsætter antibiotikabehandlingen normalt derhjemme, og efter et par uger tages der ofte et opfølgende røntgenbillede af lungerne. I mellemtiden bør hunden kun gå korte ture, og ikke udsættes for anstrengende aktiviteter.

Kennelhoste hos hvalpe

Hos de fleste voksne hunde er kennelhoste en generende, men dog ufarlig sygdom. Hos hunde med et svagt immunforsvar, herunder hvalpe, kan kennelhosten dog være farlig. Man bør derfor altid være opmærksom på kennelhostesymptomer hos hvalpe og søge behandling hos dyrlæge, hvis hvalpen er påvirket eller nedstemt.

Kilde: I samarbejde med AniCura Danmark
Artiklen er lagt online d. 07-09-2021 00:22:03 og sidst opdateret d. 08-09-2021 23:41:02