Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Kastration
Årsagerne til, at ens dyrlæge anbefaler, at man lader sin hanhund kastrere er mange og forskellige: Det kan f.eks. være en hudsygdom, der skyldes en unormal hormonproduktion i tekstiklerne. Der kan også være kræftsvulster i tekstiklerne eller der kan være kronisk betændelse i blærehalskirtlen. Det er selvfølgelig også en måde at undgå hvalpe i familier, hvor man både har han- og hunhunde. Og sidst, men ikke mindst, kan årsagen ligge i psykiske problemer som f.eks. aggressivitet og tilbøjelighed til strejfning.
Nogle mener måske, at kastration er synd for hunden. Men det kan aldrig være synd at operere, når formålet er at gøre hundens tilværelse bedre i bred betydning. De spekulationer, som vi mennesker kan gøre os i forbindelse med et sådant indgreb, har hunden ikke. Og hunden kommer ikke bagefter til at have psykiske problemer i lighed med "kastrationskomplekser" eller lignende.

Ændrer hunden psyke?

Hos yngre hunde vil man somme tider kunne se karakterændring, og det er jo netop meningen i de tilfælde, hvor årsagen til, at indgrebet skal udføres, er aggressivitet eller lignende. Men der er ingen grund til at frygte, at hunden bliver mere aggressiv - den bliver ikke "tosset" af at blive kastreret. Det man evt. kan se er, at hunden bliver mere rolig, lidt mere kontaktsøgende, altså alt i alt en nemmere hund at have med at gøre. Og det er jo både til hundens og ejerens fordel.

Bliver hunden tyk og dvask?

Det hanlige kønshormon testosteron, som dannes i tekstiklerne, øger stofskiftet, og derfor falder stofskiftet lidt, når man opererer tekstiklerne bort og altså derved fjerner produktionen af testosteron. Når vi samtidig ved, at hunden somme tider bliver lidt mere rolig, er der en lille risiko for, at en kastreret hanhund bliver til en overvægtig hund.
Men når man er opmærksom på dette, er det ganske nemt at regulere foderet, så hunden bliver ved med at være den samme slanke og aktive hund, som man kender og værdsætter. Dette gøres ved at sørge for, at hunden får sin normale motion - eller måske lidt mere. Samtidig bør kalorieindholdet i kosten nedsættes lidt, f.eks. ved at lade noget af maden være kaloriefattigt, en slags slankefoder, som kan købes færdigt.

Hvordan er selve operationen?

Kastration af hanhund, som jo er en fjernelse af tekstiklerne ved en operation, er et lille indgreb, som normalt udføres i totalbedøvelse. Selve indgrebet kan udføres på lidt forskellig måde, bl.a. afhængig af hundens størrelse, men fælles for operationerne er, at det som regel er lette indgreb uden komplikationer, som kun er meget lidt generende og ubehageligt for hunden bagefter.

Er kastration nu alligevel ikke værre end andre operationer?

Man bør betragte kastration som enhver anden operation, som jo udføres, fordi der er en eller anden fornuftig grund til at operere. Der er absolut ingen grund til at synes, at netop kastration er mere "synd" for hunden end andre operationer. Hverken kastration eller andre indgreb udføres uden en fornuftigt årsag til at operere for at hjælpe hunden og befri den for gener, smerte og andet ubehag.

Kilde: Finn Boserup - Dyrlæge.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:49:06 og er ikke opdateret siden den blev lagt online