Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Apport
Denne øvelse kan give lidt problemer, da mange hunde vil have en tendens til at løbe væk fra ejeren, når først apporten er sikret. Derfor skal du lære hunden at forbinde det at komme med apporten, med noget sjovt og spændende. Noget som er bedre end hvis den fik lov til at beholde apporten.

Øvelsen består derfor, som de fleste andre, af flere trin. Det første er at få hunden til at løbe hen til apporten, og tage den i munden. Det gøres ved at du kalder hunden på plads, og tager fat i dens halsbånd. Tag en klud, et stykke tov eller andet som er godt at bide i og lege "trækkeleg" med. Kør det rundt på jorden foran hunden, indtil at hunde får interesse for genstanden. Når hunden har fået interesse for apporten, kaster du den 3 - 4 meter frem foran dig, og når den er landet på jorden, siger du apport og slipper taget i halsbåndet. Hunden vil løbe ud til apporten, og tage den i munden. Gør den ikke det, så begynder du forfra og gør genstanden endnu mere interessant for hunden, ved at køre den rundt på jorden i længere tid til hunden har en endnu større interesse for apporten.

Det er der i sig selv ikke noget svært i, det svære er at få hunden til at komme til dig med apporten. Med mindre at du er 100% sikker på at hunden kommer til dig når du kalder på den, skal du derfor tage en lang tynd snor og binde den fast til hundens halsbånd, inden du begynder øvelsen.

Når hunden har taget apporten i munden, rejser du dig op og begynder at gå langsomt baglæns, mens du kalder på hunden. Hvis ikke hunden kommer hen til dig frivilligt, trækker du den langsomt ind i snoren. Jo mere livlig du er, jo større er chancen for at hunden kommer til dig. Når hunden er kommet hen til dig, tager du fat i apporten og trækker og rusker i den, og roser hunden til skyerne. Hunden vil sikkert trække og/eller ruske i apporten, og efter en kort "trækkeleg" lader du hunden vinde apporten. Hunden skal have lov til at have apporten så længe den syntes det er sjovt. Du må gerne løbe en lille tur/"sejrsrunde" med hunden, hvor hunden bærer apporten i munden, men ikke så længe at den smider den. Derfor skal du igen, inden hunden smider apporten, gå lidt baglæns og kalde/trække hunden ind til dig, og lave endnu en "trækkeleg". Det gør du 2 -4 gange inden du giver hunden en kommando til at slippe apporten, og tager apporten fra hunden.

Når du er 100% sikker på at hunden kommer hver gang, kan du træne øvelsen uden line, men ikke før.

Efterhånden som hunden udfører øvelsen uden fejl, kan du begynde at træne med en apportbuk i træ. De første gange skal du lege trækkeleg med hunden også med apportbukken, men efterhånden skal du lære hunden at gå på plads og aflevere apporten inden belønningen kommer. Som belønning vil jeg foreslå at du bytter apportbukken ud med en bidepølse, efter hunden (på din kommando) har sluppet apportbukken, og laver "trækkelege" med den.

Det er vigtigt at hunden ikke slipper apporten før du har givet den besked herpå, hvis du ønsker at gå til konkurrence med hunden. Begynder den på det, så træn igen med en genstand som er god at bide i og lege "trækkeleg" med, til hunden igen apporterer uden at tabe genstanden.

Kilde & © copyright: Hundepsykolog Brian Honoré Winther
Artiklen er lagt online d. 23-11-2002 20:42:25 og sidst opdateret d. 16-06-2022 00:30:13