Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Hvilken hund skal man vælge
Når først den store beslutning er truffet om at købe en hund, kommer det næsten lige så store spørgsmål: Hvilken hund ?...

Stor eller lille ?

Vælg en størrelse, der passer til din bolig. En hund fylder. Så jo mindre plads du har, desto mindre hund må du vælge. Mange store hunde er dog meget rolige, så her vil en mellemstor, men meget livlig hund ofte »fylde« lige så meget. Husk også, at store hunde med alderen kan få problemer med at gå på trapper.

Hanhund eller tæve ?

Vælg det køn, der passer dit temperament. En hanhund er generelt højere gearet end en tæve. Han er større og stærkere og mere udfordrende for ejeren, hvis han får lov til det. Men generelt er han også helbredsmæssigt mere robust. En tæve kommer i løbetid med seks til ni måneders mellemrum. Det kan være besværligt i forhold til hanhunde, når man går tur, og man undgår måske heller ikke bloddryp på gulvet. Til gengæld er en tæve som regel mere rolig.

Livlig eller adstadig ?

Vælg den race, du magter at udfordre. Mange hunde er gennem generationer blevet fremavlet til at løse bestemte opgaver, og lysten til at løse dem viser sig i deres væsen. Hvis hunden for eksempel har et stort motionsbehov, som ikke bliver tilgodeset, vil det ofte give problemer. Motionsbehovet kan være større, end du forestiller dig – og det er hver dag; morgen, middag og aften i 10-15 år.

Nem eller plejekrævende ?

Vælg den hund, du orker at passe. Hvis det skræmmer dig nærmest dagligt at skulle i gang med børste og kam, skal du klart fravælge de storpelsede hunde og holde dig til de korthårede. Andre hunde har så meget pels om munden, at de skal vaskes, når de har spist, og andre igen skal jævnligt pudres i deres dybe hudfolder for at undgå hudirritationer.

Racehund eller gadekryds ?

Kend din hunds ophav. Hvis du køber en racehund, kan du med nogenlunde sikkerhed forudsige, hvordan hunden udvikler sig. Et gadekryds derimod er en lidt mere usikker lotteriseddel, især hvis man ikke kender ophavet. At blandingshunde skulle være mere robuste, er en skrøne. De kan være belastet med de samme arvelige skavanker. En umiddelbar fordel ved blandingshunde er prisen, selv om prisforskellen i det store regnestykke set over hele hundens levetid bliver en mindre post.

Kilde: Rie Jerichow / SW.
Artiklen er lagt online d. 11-08-2011 16:55:09 og er ikke opdateret siden den blev lagt online