Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Miljøtræning
Miljøtræningen bør allerede starte hos opdrætteren. Som hvalpekøber bør du altid købe din hvalp hos en opdrætter, der har haft hvalpene boende inde i huset lige fra fødslen. Det er utrolig vigtigt, at hvalpen har haft tæt kontakt med hele familien og dagliglivets lyde som telefon, tv, støvsuger, lyden fra skramlende køkkenting osv. gennem de første otte uger. Det er også godt, hvis hvalpen har prøvet at køre i bil nogle gange. Det mindsker risikoen for, at den får en traumatisk oplevelse, når den skal transporteres til sit nye hjem.

Når hvalpen er faldet til i sit nye hjem efter en lille uges tid, er det på tide at starte miljøtræningen. Her er det vigtigt at starte op i det små. Du starter altså ikke med at tage en tur på Strøget i myldretiden. Hvalpen skal langsomt og gradvis vænnes til nye miljøer og situationer. Start på en stille villavej og trap gradvis støjpåvirkningen op ved at tage hvalpen med i mere og mere befærdede miljøer. Brug lidt tid hver dag på miljøtræningen. Opsøg nye steder og tag hvalpen med på besøg hos familie og venner.

Du skal være så rolig og naturlig som muligt, når du miljøtræner din hvalp. Din hvalp fatter med det samme mistanke, hvis du stopper op og forsikrer den om, at det her ikke er farligt. Lad i stedet som ingenting og vis ikke overdreven interesse for det, som hvalpen er utryg ved. Ros den roligt hver gang, den tager et skridt i den rigtige retning. Trøst den ALDRIG, men hjælp den forbi det, den synes er farligt. Når hvalpen er kommet forbi, passerer du det "farlige" et par gange og lader hvalpen gå hen og undersøge det nærmere. Men du skal ikke presse den. Lad den gøre det i sit eget tempo. Hvis det er muligt, er det en god idé at passere stedet igen de efterfølgende dage.

Din hvalp skal også vænnes til cyklister og løbere. Ting i bevægelse tænder ofte hvalpens jagtinstinkt, og den løber derfor efter dem. Lær din hvalp at kigge på dig, når du siger dens navn. Det gør du ved at vise den, at du har en godbid i hånden. Herpå holder du godbidden op foran dit ansigt. Hold kontakten til hvalpen i 2-3 sekunder og giv den godbidden. Langsomt og gradvist øger du tiden, hvalpen skal kigge på dig, før den får godbidden. Brug denne øvelse hver gang, I bliver passeret af en jogger eller en cyklist. Det er dog vigtigt, at du får kontakten til hvalpen inden, at de passerer Jer. Efter nogen tid vil hvalpen forbinde cyklister og joggere med dig i stedet for at løbe efter dem.

Din hvalp skal også ud og møde andre hunde, som er venlige og ikke skræmmer den. I starten kan du lave en aftale med ejeren af en hund – gerne flere forskellige - du kender i forvejen. Efterhånden kan du gå ture i parker for løse hunde. Her plejer at være et rigt hundeliv. Kontakten til andre hunde er utrolig vigtig for hvalpen, da den skal lære at omgås andre hunde og kommunikere med dem. Det er også vigtigt, at din hund får gode oplevelser med fremmede mennesker og børn. Især er det vigtigt, at din hvalp møder søde og rolige børn, hvis du ikke selv har nogle. Set med hundens øjne er børn anderledes end voksne. De går på en anden måde og er mindre forudsigelige. En af de mest effektive måder at forebygge, at din hvalp senere hen bider et barn, er at give den mange positive oplevelser med både lidt mindre og større børn.

Væn tidligt din hvalp til at køre i bil. Du starter med at lade hvalpen gå ind i bilen og ud igen. Når den er tryg ved det, kan du begynde at køre nogle små ture – helst hver dag. Lad turene slutte med noget rart – en gåtur eller et møde med en hund, den kender og er glad for. Giv ikke hvalpen mad før køreturene – det øger risikoen for, at den bliver køresyg. Væn også din hvalp til at køre i elevator, bus og tog. Selvom du har en bil, kan du senere hen få brug for at have hunden med i bus eller tog. Hvis du har en hund, som skal med ud og sejle, skal den først vænnes til båden, mens den ligger stille. Tag den med i båden nogle gange før den første sejltur. Har du en hund, som skal lære at sidde i cykelkurv, starter du med at løfte den op i kurven og ud igen. Herpå skal den sidde længere og længere tid i kurven, mens du trækker cyklen en lille tur. Til sidst kan I så cykle en rigtig tur.

Hvis du bor på landet eller i et villakvarter, er det MEGET vigtigt, at du by-træner din hund. Lad den opleve trafikken, vejarbejde, højhuse, parker og folkemængder. Hav den altid i snor i de tæt bebyggede områder. Lad hvalpen stille og roligt danne sig et indtryk af alt det nye. Det er en god idé at gå imellem trafikken og hvalpen i starten. Bind aldrig din hvalp alene uden for en butik – heller ikke for en kort bemærkning. Det er et alt for stort ansvar at overlade til en lille hvalp, og den bliver nemt bange. Og hvis du bor i byen, er det vigtigt, at din hvalp kommer ud og oplever livet på landet. Her er mange ting at opleve for en byhund. Det er en god idé at holde den i snor i nærheden af traktorer og andre maskiner, og når I er i nærheden af dyrefolde.

Katte, kaniner, hamstre, høns, heste osv. er også noget, du skal tænke på at vænne din hvalp til. Små hvalpe bliver tit lidt forskrækkede ved synet af andre dyr. Mens de hos lidt ældre hvalpe og unghunde kan vække jagtinstinktet. Der er stor forskel fra race til race på, hvor interesserede hunde er i at jage andre dyr. Du bør begynde så tidligt som muligt med at vænne din hvalp til andre dyr.

Giv aldrig hvalpen chancen for at jage dyret. Selv om hvalpens forfølgelse i starten kun er leg, kan der ske stor skade på det andet dyr. Hold hvalpen i snor de første gange, den præsenteres for det andet dyr. Det gælder også dyr inde i huset som f.eks. katte, gnavere, fugle osv. Hvis hvalpen forsøger at løbe efter dyret, holder du den tilbage og afleder den med noget, den synes er sjovt. Hvis hvalpen begynder at gø, beroliger du den. Ros den, så snart den forholder sig roligt. Når hvalpen forholder sig roligt, hver gang den ser dyret, begynder du at lade dem få nærkontakt. Nogle gange er det nok bare at passere buret eller indhegningen nogle gange med hvalpen i snor. Men jo tættere kontakt hvalpen har med dyret i opvæksten, jo hurtigere går det med at lære hvalpen at omgås de andre dyr uden at jage dem.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er mørke. Nogle hunde bliver usikre i mørke og begynder at gø, hvis de er alene ude. Lær din hvalp at være tryg ved mørket. Følg med den ud om aftenen, så du kan afbryde den, hvis den eventuelt begynder at gø og stresse op. Du skal være særlig bevidst om mørket, hvis du får hvalp i april/maj. Så kan du nemlig risikere, at din hvalp ikke rigtig kommer til at opleve mørket før engang i oktober. Og det kan være noget af en overraskelse for den.

At vænne sin hvalp til skud og fyrværkeri er også utrolig vigtigt. Al forskning tyder på, at angst for lyde, skud, fyrværkeri osv. er en indlært adfærd. Derfor kan denne angst forebygges gennem målrettet træning, mens hunden er hvalp. Køb en lyd-cd, som jeg skrev om i Hunde Nyt nr. 4. Spil den efter den anvisning, jeg gav. Hvis din hvalp bliver overraskede af en høj lyd, et skud eller lignende, er det vigtigt, at du IKKE reagerer. Ikke noget med at trøste, men lad som ingenting og fortsæt det, du er i gang med. Hvis det er under gåturen, fortsætter du også som om intet var hændt.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:25:35 og sidst opdateret d. 09-10-2021 12:37:22