Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Hjertehoste
Som tidligere nævnt kan hoste også opstå som følge af sygdom uden for luftvejene. Dette er netop tilfældet med "hjertehoste". Hjertesygdomme hos hunde adskiller sig på mange måder fra det, der kendes hos mennesker. Disse forskelle skal ikke beskrives her, blot skal man passe på ikke at overføre principper mellem arterne. I hundeverdenen er der som bekendt en voldsom variation (sammenlign fx en sankt bernhard med en chihuahua) og de typiske problemer, der kan føre til hjertesymptomet hoste, er da også meget forskellige. Et fællestræk er dog, at der foruden hoste tit er forringet kondition. Hosten er normalt kort og skarp i lyden og kan optræde under- eller efter motion, ved almindelig aktivitet eller i hvile, afhængig af tilfældets alvor. Når der er tale om små og mindre hunde er årsagen normalt lokaliseret til hjerteklapperne i hjertets venstre side. Disse fungerer ikke optimalt - man kan sige, at "ventilen hænger", og på et tidspunkt medfører dette en udvidelse af hjertets venstre forkammer. Dette er i brystkassen beliggende umiddelbart under en af de store bronchieforgreninger og vil ved hjertets arbejde kunne påvirke og irritere denne del af luftvejen. Herved opstår hosten. Denne mekanisme er langt hyppigere end den tilstand af "vand i lungerne", man tidligere opfattede som almindelig årsag til hjertehoste.


Hos de store hunde kan man i højere grad risikere hjertesygdom, der skyldes forandringer i selve hjertets muskulatur, hjertevæggen bliver slap, hjertet vokser, og hosten vil normalt optræde på et langt mere fremskredent stadium. Det er oftere symptomer som træthed, afmagring, evt. udspiling af bughulen, der fører til henvendelse hos dyrlægen. En varig medicinsk løsning af denne type problem er desværre vanskeligere at opnå, end tilfældet er for de mindre hunde.


Hoste hos vore hunde kan altså være forårsaget af langt mere end blot noget i den gale hals. De her nævnte tilstande er som sagt blot et udpluk blandt mange mulige årsager. En rettidig henvendelse hos hundens sædvanlige dyrlæge er altid forudsætningen for, at korrekt behandling kan iværksættes, og det er derfor på denne måde, man opnår de bedste udsigter til mulig helbredelse eller lindring.

Kilde: Dyrefondets informationsmateriale.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 14:02:51 og er ikke opdateret siden den blev lagt online