Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Chokolade og andre skadelige fødeemner
Det er ikke selve chokoladen, der er farlig for hunde, men theobromine, der er en bestanddel af chokoladen. Dette stof giver forskellige reaktioner hos forskellige hunde. Hunde med helbredsproblemer, især epilepsi, er mere påvirkelige af theobromine, end sunde hunde. Theobromine kan fremprovokere anfald hos hunde med epilepsi, eller anlæg herfor. Dertil kan theobromine give uregelmæssig hjerterytme, specielt hvis hunden bliver ophidset. Dette kan så medføre en blodprop i hjertet, som hunden kan dø af.

Stoffet kan også irritere mave-tarmkanalen. Der kan komme blødninger, og i nogle tilfælde kan hunden dø i løbet af få dage.

Theobromine er tilstede i forskellig slags chokolade:

* Mælkechokolade: 44-66mg/oz(28,35g)
* Mørk chokolade: 450mg/28,35g
* Koge/bitter og pulverchokolade varierer fra 150 600mg/28,35g

Hvor meget chokolade, en hund kan overleve, afhænger til dels af dens vægt og andre ukendte omstændigheder. Der er ikke meldt om dødsfald hos hunde, der har indtaget mindre end 200mg theobromine/pr.kg hund.

Hundens størrelse har stor betydning i denne sammenhæng. Jo mindre den er, jo mere påvirkelig er den over en bestemt dosis, end en større hund er. Derfor er de toksiske doser angivet som mg/Kg.

Theobromine er 14 - 20 timer om at blive udskilt af kroppen. Udskilles gennem leveren. Skulle hunden have forgrebet sig på en stor mængde chokolade, bør man inden to timer prøve at få den til at kaste op. Er den synligt påvirket eller bevidsthedssløret, skal den straks til dyrlæge. Er der ingen alvorlige symptomer, kan man give hunden aktivt trækul eller brændt toast. Dette vil danne en kemisk forbindelse, så theobrominen elimineres og udskilles med afføringen.

Nødder

Valnødder er giftige for hunde og kan give forskellige former for anfald. Generelt er nødder ikke gode for hunde. Nøddernes høje indhold af fosfor, menes at kunne medføre blæresten hos hundene.

Løg

Løg, især rå, kan fremkalde hæmolytisk anæmi ( alvorlig/ dødelig blodmangel ) hos hunde.

Kalkunskind

Kalkunskind mistænkes for at kunne være årsag til akut betændelse i bugspytkirtlen. (Det fremgår ikke, om der menes råt eller tilberedt kalkunskind. Ko.)

Kilde: Canine Medical Information, Part II, Author Cindy Tittle Moore ( eftertryk tilladt med kildeangivelse! )
Artiklen er lagt online d. 15-11-2002 02:22:06 og er ikke opdateret siden den blev lagt online