Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Import af hunde fra Østeuropa
Efterhånden som grænserne bliver mere og mere åbne, stiger importen af hunde til Danmark. Det er i særdeleshed importen fra lande i Østeuropa, som er i vækst. Det er der i sig selv ikke noget negativt i, hvis altså vilkårene for og kvaliteten af hundene er i top. Helt generelt er det min opfattelse, at man skal være meget forsigtig med import af hunde fra lande i Østeuropa. Det er f.eks. ikke muligt at få stambogsført hunde fra Ungarn i Dansk Kennel Klub, og det er ikke uden grund.

Der er, som jeg ser det, 2 hovedproblemer med import fra lande i Østeuropa. Det ene er kvaliteten i det avlsarbejde der foretages, og det andet er kontrollen, eller rettere manglen på samme, omkring stambogsføringen af hvalpe. Jeg vil fraråde dig at købe en hund fra disse lande, med mindre at du har et indgående kendskab til den kennel du handler med. Der er mange eksempler på snyd og bedrag med stambøger.

En ting er at der er opgivet urigtige oplysninger om forældre dyrene, og det er måske også til at leve med. En anden ting er, at det ikke altid er rene racer der sælges. Jeg hørt om eksempler hvor der "vist nok er sket en smutter", og at forskellige racer er blevet blandet. Alligevel bliver disse hvalpe i enkelte tilfælde stambogsført og solgt som racerene.

Jeg vil med det samme slå fast, at der også findes en lang række seriøse opdrættere i de Østeuropæiske lande. Det kan bare være svært at gennemskue, hvad der er godt og hvad der er skidt. Kun hvis du har et indgående kendskab til kennelen kan du være 100% sikker på, at du får det du har betalt for. Selv om du selv tager ned og henter din hund, og ved selvsyn konstaterer at forholdene er i orden, kan du ikke være 100% sikker på at det nu også forholder sig således. Du kan ikke vide om hvalpene er blevet flyttet dagen inden køberne kommer og skal se dem, og at de forhold hvalpene opvokset under rent faktisk har været kummerlige.

En ting er selvfølgeligt hvilke fysiske rammer hvalpen har levet under, noget helt andet er den socialisering den har fået. En hund lider ikke overlast fordi den er født i en gammel hestestald, hvor der måske er lidt køligt og der ikke er blevet gjort rent eller malet i nogen tid. Det som skader en hund, er hvis den ikke er blevet socialiseret, altså vænnet til forskellige forhold og omgivelser. Har du lidt forstand på hunde, har du muligheden for at "teste" din hvalp, og se om den reagerer som man kan forvente under forskellige påvirkninger. Det kan give dig en indikation om hvorvidt alting er som det bør være, men du kan alligevel ikke være helt sikker. Har du ingen forstand på hunde, og hvordan sunde og raske hvalpe skal reagere, så er det som at spille i lotteriet. Du kan være heldig, og få verdens bedste hund med hjem, men du kan også være uheldig og få en hvalp som er så misholdt, at det nærmest er umuligt at få en velfungerende hund ud af den.

Det samme er gældende hvis du køber hvalpe gennem en mellemmand. Ofte har denne mellemmand et telefonnummer på en hundehandler (og jeg mener det i ordets værste forstand) i udlandet, og gennem ham bliver din hvalp bestilt. Det eneste du kan bestemme på forhånd og regne med er som du har bedt om, er om du får en tæve eller en hanhund og måske farven, hvis det er en race som kan have flere farver. Hundens sind kender du ikke før du står med den. Det er i sig slemt nok, men den måde hvalpene transporteres på lader meget tilbage at ønske. Jeg kender desværre eksempler på, at hvalpe er blevet fragtet over lange afstande i en kasse, hvor de sidder i både 1 og 2 dage, uden at blive luftet under transporten. Jeg tør kun gætte på hvilke mén det kan give en hund, at opleve sådan en tur. Der er selvfølgeligt også mellemmænd og hundehandlere som gør et fremragende stykke arbejde, men jeg ville ikke turde at købe hund på den måde.

Som jeg ser det så er der to aspekter i dette her. Det ene er, at du aldrig ved hvordan mentaliteten på den hvalp du får er, og risikerer at smide penge ud på en hund som du i bund og grund ikke ønsker. Det andet er hundenes vilkår. Jeg kan ikke rigtigt have ondt at mennesker som taber en formue ved at handle hund på denne måde, men mit hjerte bløder når jeg tænker på hvad hundene ind i mellem må gennemgå.

Derfor kære læser, lad være med at købe hund på denne måde. Selv om du måske kan sparre lidt penge eller få en kuperet hund ved at importere fra Østeuropa, så tænk på hvilke konsekvenser det kan have for din hund.

Kilde & © copyright: Hundepsykolog Brian Honoré Winther
Hjemmeside: www.problemhunden.dk
Artiklen er lagt online d. 29-11-2002 23:48:33 og er ikke opdateret siden den blev lagt online