Lige nu: 1274 links / 72 kategorier Start Tip et link Nyeste sider Top links Artikler (206) Om

Tandsygdomme hos hunde

Sygdomme i tænder og mundhule er en plage for mange hunde og for deres ejere, der ofte ikke er klar over, at de fleste tand- og mundsygdomme forholdsvis let lader sig forebygge eller begrænse og stort set kan behandles, som de samme sygdomme bliver behandlet hos mennesker.

Hvordan ser man så, om ens hund har problemer med tænderne? - Lad hundens mund være lukket, og træk forsigtigt dens læber op og tilbage. På denne måde kan man se alle tændernes ydersider, der bør være rene og blanke, og hunden må ikke have dårlig ånde.

Hvis en hund har tandpine, vil den ofte savle. Måske vil den nødig spise, og nogle hunde gnider deres snude mod gulv eller tæpper. Betændelse fra en hullet tand eller en paradentose kan udvikle sig til en tandbyld. Tandkødet vil være varmt og hævet og give stærke smerter. En sådan tilstand kræver fjernelse af den ødelagte tand eventuelt kombineret med antibiotika-behandling.

Tandkødsbetændelse

Betændt tandkød er hævet, og det bløder let, når man berører det. På mange hunde kan man langs det betændte tandkød se rande af bløde eller hårde belægninger. I disse belægninger er der et mylder af bakterier. De danner hele tiden syre og affaldsprodukter, som udvikler betændelse i de omgivende væv.

I belægningerne kan aflejres kalkholdige salte fra spyttet og dannes tandsten, som går ned under tandkødet, og derfor er vanskelig at fjerne.

Paradentose

Hvis tandkødet gennem længere tid bliver angrebet af bakterier, vil de fibre, der holder tænderne fast i kæbeknoglen, blive opløst, og den omgivende knogle nedbrydes.

Efterhånden bliver tænderne løse og falder ud. Hunden får meget dårlig ånde og kan have svært ved at tygge. Der kan udvikles mundsvamp, som kan være ret smertefuld.

Behandlingen består af grundig tandrensning, fjernelse af meget angrebne tænder og tilretning af tandkødskanten for at skabe rimelige hygiejniske forhold.

Huller i tænderne

Huller i tænderne skyldes også bakterier i belægningerne.De mindre huller kan repareres nøjagtigt som hos mennesker. Er hullet meget stort, kan det være nødvendigt at fjerne tanden. Selvfølgelig skal hunden helbedøves, når man plomberer - som regel også når man renser tænderne - men der er dog hunde, der lader sig rense og pudse uden at fortrække en mine.

Tandskifte

Man gør klogt i at lægge mærke til sin hvalps tandskifte. Hvis en mælketand bliver siddende så længe, at den forhindrer den tilsvarende blivende tand i at vokse frem på sin rette plads, vil hvalpen kunne få en
helt forkert og dårligt fungerende tandstilling. De mælketænder, der ikke selv falder ud, når de nye tænder er på vej, skal derfor fjernes.

Knækkede tænder

Det sker, at hunde under leg eller ved ulykker knækker en tand. Den kan repareres som knækkede fortænder på børn. Nerven behandles, og tanden udbedres med plast.

Forebyggelse

Mange hunde vil gennem hele deres liv have så stor modstandskraft imod tand sygdomme , at de aldrig får problemer. Men for de hunde, der bliver angrebet af tandsygdomme, er det vigtigt at forebygge og begrænse skaderne.

Det er nødvendigt at renholde tandsæt, der har tendens til paradentose. Væn den unge hund til at få børstet tænder med en blød børste dyppet i vand - eller med en fugtet finger dyppet i pulveriseret pimpsten eller
med hundetandpasta. Sørg for regelmæssigt at få fjernet belægninger på tænderne - fx i forbindelse med vaccination.

Når hunden har fået renset tænderne, bør man med jævne mellemrum børste eller gnide tænderne rene for at forhindre ny tandsten i at sætte sig fast.

Man bør fodre hunden fornuftigt. Lad være med at findele hundens mad, masser af hunde har sunde og velfungerende tænder hele livet, først og fremmest fordi de har fået hensigtsmæssig kost og har fået lov at bruge deres tænder fx på kalveknogler med marv, oksehudsben eller tørfisk.

Kilde: Tandlæge Zhelma Sally Høyer

Roulette

Bies Hunderi

Vores hundetræningshold foregår dels i Egens forår og sommer og dels i Feldballe i Hangar 17, hvo...

Tilfældige artikler

Betændelse i analkirtlerne

Analkirtlerne ligger ved endetarmsåbningen og giver ofte anledning til problemer – især hos hunde over to år. Alle racer angribes, og begge køn er lige udsatte. Problemer viser sig typisk ved at
Prøv også anelinks.dk