Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Mavedrejning
Mavedrejning er en af de mest frygtede sygdomme hos hunden. Den forekommer helt sporadisk (tilfældigt/uden mønster). Det er en helt akut lidelse. Mavesækken udspiles nogle timer efter måltidet. Herefter vender den sig en eller halvanden omgange. Resultatet er en meget ubehagelig tilstand, som kan sammenlignes med tarmslyng.

Store hunde er særligt udsat

Hvorfor visse hunderacer er særlig udsatte for mavedrejning, ved man ikke. Sygdommen forekommer sædvanligvis hos store racer med et dybt bryst. Det har f.eks. hønsehunde, grand danois, schæfer, dobermann og ulvehunde. Man mener, at det dybe bryst giver pladsforhold, som muliggør drejningen. Det er en erfaring, at drejningen forekommer efter indtagelse af et stort måltid. Fødens beskaffenhed spiller næppe nogen rolle.

Når maden "gærer" i mavesækken, udvikles der luft. Udspilingen er første trin i sygdommen. Maven vender så rundt, og tarmen lukkes af. Det giver voldsomme koliksmerter. Hvad endnu værre er, at mavedrejning betyder aflukning af store blodkar. Herved udvikles et livstruende kredsløbs-shock. Blodtrykket falder dramatisk – og hurtigt. Kommer hunden ikke under hurtig behandling, dør den simpelthen af shock.

Behandlingen

Shock´et modvirkes ved indgivelse af store mængder saltvandslignende væske i blodårene. Næste skridt er at forsøge at få frigjort gasserne med en mavesonde. Meget ofte er det umuligt at få luften op på denne måde. Man må da – ligesom ved en trommesyge-ko stikke en stor kanyle ind i mavesækken. Så kan luften passere ud denne vej. Hunden har forinden fået et smertestillende middel. Kommer gassen ud, letter smerterne noget. Man kan så vælge at operere straks efter.

Ved operationen tømmes maven for indhold, og den vendes på plads igen. Herefter sys mavesækken fast, således at den ikke kan vende sig igen. Det er en erfaring, at mange hunde får mavedrejning igen, når de først har haft det én gang.

Undertiden vælger man at udsætte operationen til senere. Det forudsætter dog, at man har fastsyet en sonde, som, indtil operationen udføres, sikrer at nydannet luft kan passere.

Tiden er altafgørende

Når sygdommen er så frygtet blandt hundefolk, er det fordi, man ofte kommer for sent i gang med en behandling. Er hunden gået i et alvorligt shock, er udsigten for helbredelsen meget tvivlsom. Tidsfaktoren spiller en væsentlig rolle.

Ved mavedrejningen vender også milten med rundt. Herved kan der ske varig skade på milten. Der kommer hurtig en slags koldbrand i milten. Derfor er det under operationen undertiden nødvendigt at fjerne milten.

Operationen kompliceres i dagene efter af problemer med hjerterytmen. Derfor kræver det nøje overvågning af patienten i de følgende dage. Det kan være nødvendigt at give speciel hjertemedicin for at styre hjerterytmen.

For at forbygge maveudvidning fremover fodres patienterne med små letfordøjelige måltider. Herved kan man forhåbentlig undgå gentagelser.

Sygeforsikring
Kommer patienten under behandling i tide er prognosen god. Under alle omstændigheder bliver der tale om et langt og kompliceret behandlingsforløb. Mavedrejning forekommer næsten altid om aftenen. Det medvirker til at fordyre behandlingen. Behandlingen er ofte kostbar og kommer uventet. Det sker ikke sjældent, at hundeejere, der ikke har tegnet en sygeforsikring, må vælge at lade deres bedste ven aflive, fordi de økonomiske konsekvenser af en behandling er for uoverkommelige. En sygeforsikring vil – på nær en mindre selvrisiko - dække alle omkostninger i forbindelse med behandlingen.

Kilde: Jørgen Mikkelsen - Fagdyrlæge.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:54:39 og er ikke opdateret siden den blev lagt online