Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Bugspytkirtlen (pancreas)
Bugspytkirtlen (pancreas) er en relativ stor kirtel, der er placeret i bughulen og ligger op ad de forreste tarmafsnit. Som navnet antyder producerer kirtlen "spyt" eller mere korrekt et sekret, der indeholder enzymer til spaltning af føden. Bugspytkirtlens "spytgang" udmunder i tarmen.

Der er altså tale om et meget vigtigt organ. Vigtig for nedbrydningen af føden og dermed en nødvendighed for at føden kan optages gennem tarmen.
Samtidig med at kirtlen producerer bugspyt, har den også en såkaldt endocrin funktion. D.v.s. at den producerer hormoner til blodbanen. I Pancreas produceres to meget vigtige hormoner: Insulin, der er ansvarlig for regulering af sukker (glucose) indholdet i blodet og glucagon, der nærmest virker modsat insulinen.

Især 3 sygdomme kan ramme bugspytkirtlen. En medfødt defekt i kirtlen kan ramme produktionen af bugspyt. Sygdommen kaldes pancreasinsufficiens (hvilket betyder utilstrækkelighed af kirtelfunktionen) og kan ramme alle racer, men især schæferracen er udsat for denne lidelse. Den viser sig ved, at hunden omkring 1 års-alderen magrer meget kraftig af. Den bliver så tynd, at den nærmest ligner en koncentrations-lejrfange. Appetitten er ekstrem stor. Hunden afleverer en masse afføring, som er kitagtig, lys og ofte meget fedtet. Forklaringen er den, at manglen på især fedt- og kulhydratspaltende enzymer betyder, at føden ikke optages i tilstrækkelig mængde.
Diagnosen var tidligere vanskelig at stille med sikkerhed, men i dag har man blodanalyser, der med stor sikkerhed kan afklare diagnosen.

Der er tale om en kronisk uhelbredelig sygdom. Det betyder ikke, at man ikke kan behandle den, men sygdommen kræver daglig medicinering resten af hundens liv. Behandlingen består i tilskud af enzym (pancreatin) til foderet. Et pulver, der består af enzymer udvundet fra svinebugspytkirtler, gives i alle måltiderne. Der fodres tit (mindst 3 gange dagligt) med et særlig letfordøjeligt og fedtfattigt foder (f.ex. Prescription Diet i/d). Medicinen er ret kostbar ligesom foderet også er væsentlig dyrere end normalt foder, men de fleste tilfælde kan kontrolleres på denne måde.

Betændelse i bugspytkirtlen er en meget alvorlig og ofte akut lidelse, der viser sig ved vedvarende opkastninger og voldsomme bugsmerter. Sygdommen er (ligesom hos mennesker, hvor den ofte ses hos alkoholikere) ikke sjældent dødelig. Ved denne lidelse rammes undertiden også hormonproduktionen og herved forværres sygdommen af forstyrrelser i sukkerreguleringen. Overlever hunden infektionen, vil den derfor ofte få vedvarende problemer med nedsat funktion af kirtlen.

En mere sjælden sygdom i kirtlen er svulstdannelser (tumores, cancer). Rammer svulsten den del af kirtlen, der producerer bugspyt eller enzymer, ser man fordøjelsessymptomer, og rammes de celler, der producerer insulin (insulinom), opstår der problemer med overproduktion af insulin. Herved falder glucoseindholdet i blodet ned til så kritisk lave værdier, at dyret får hjernesymptomer. Behandlingen er fjernelse af svulsten, men er der tale om en ondartet tumor (cancer), er prognosen (udsigten til helbredelse) dårlig.

Kilde: Jørgen Mikkelsen - Fagdyrlæge.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:45:20 og er ikke opdateret siden den blev lagt online