Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Boreliose
Sygdommen boreliose skyldes den lille bakterie Borelia, som omkring 10-15 procent af flåterne har i deres fordøjelsessystem. Når flåten bider sig fast i sit offer, kan den komme til at videregive bakterien, og cirka 1.000 danskere får derfor hvert år mere eller mindre ubehagelige følger af flåtbid.

En enkelt nyudklækket "skovflåt-rede" kan indeholde op til 2.000 små sultne flåt-afkom på udkig efter et varmblodigt offer.

Hvis man vil undgå mødet med de små hidsige mider, bør man holde sig fra at trave igennem markvegetation og områder i skoven med højt græs og buske. Det er nemlig der skovflåten holder til, når de er udklækket, forklarer Bo Vest Pedersen, der er biolog og lektor ved Københavns Universitet.

Han mener, at det store antal flåter skyldes, at sommervarmen har lokket skovens dyr ud, så skovflåterne har masser af værtsdyr at leve af.

»Som regel er det jo rådyr, mus og hunde, flåten bider sig fast i, men hvis der kommer et menneske forbi, så er det jo mindst lige så godt«, siger Bo Vest Pedersen til Ritzau.

Når flåten er hoppet på sit offer finder den sig et passende sted på huden - typisk skridtet eller armhulen, hvor der er lunt - og derfra suger den blod. Oftest vil biddet være ufarligt, og flåten falder af af sig selv. Det kan tage alt mellem 3 og 14 dage alt efter, om flåten er voksen eller blot en "unge". For at undgå smitte bør man forsigtigt - og jo før jo bedre - hive den af med en tægetang, som kan fås på apoteket.

Er man uheldig, er flåten vært for Borelia-bakterien. Tegnene på en borelia-infektion kommer som regel 1-3 uger efter biddet, hvor huden vil blive rød uden om biddet og lysere inde i midten.

Man kan også få kraftig feber, ledsmerter og hovedpine.

På dette tidspunkt skal man søge læge, så infektionen kan blive behandlet med antibiotika. Bliver sygdommen ikke behandlet kan den i alvorlige tilfælde medføre lammelser, hjertesvigt, hjernebetændelse og døden.

Kilde: Vetforum.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:48:45 og er ikke opdateret siden den blev lagt online