Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Sterilisering og hormonbehandling hos hunhunde
Der kan være forskellige grunde til, at man ikke ønsker at ens hunhund kommer i løbetid: Det kan være for at undgå besværet som en løbetid medfører i form af tiltrækning af hanhunde, for at undgå en ændret opførsel, undgå at hunden bløder, strejfer osv. Når man har anskaffet sig en hunhund, er det fornuftigt at man tidligt - det vil sige efter 1. løbetid - gør sig klart hvad man ønsker på længere sigt:

1. At lade hunden have sine løbetider naturligt eller
2. permanent undgå løbetider fremover eller
3. på et tidspunkt lade den få et kuld hvalpe, og så undgå løbetid fremover eller
4. lade den have sine løbetider, men måske undgå et par enkelte. Diskuter ""problemet"" med din dyrlæge efter at have læst denne folder.

Hunhundens cyklus

De fleste hunhunde er i løbetid 2 gange om året. Kønsmodenhed - og dermed 1. løbetid - starter som regel i 7 - 12 måneders alderen. De enkelte løbetidsperioder starter med en forbrunst der varer 9 dage. I denne periode kan hunden være mere urolig end normalt, have øget tørst, og være afvisende overfor hanhunde, der føler sig tiltrukket af duftstoffer i hunhundens urin. I forbrunsten begynder ægcellerne i æggestokkene at vokse, de ydre kønsorganer hæver noget op, og der er et let blodigt udflåd fra skeden. Nogle hunde vil i denne periode dryppe blod hvor de færdes, andre slikker sig hyppigt så man ikke bemærker det. Forbrunsten går over i selve brunsten. Den varer også ca. 9 dage. I denne periode vil hunhunden acceptere hanhundens parringsforsøg. Hunhunden ""gør sig til"" overfor hanhunden - løfter halen til side mv.. Det blodige udflåd bliver mere tyndtflydende og lysere i farven. Selve brunsten afløses af en efterbrunst, hvor hunden atter bliver mere rolig, og hvor tiltrækningen af hanhunde ophører allerede efter få dage. Den egentlige efterbrunst varer ca. 2 måneder og i denne periode ""falder æggestokkene til ro"", men det mærker hundeejeren som regel intet til. Derefter kommer en hvileperiode der varer ca. 3 måneder, hvor kønsorganerne er i hvile, indtil en ny løbetid starter.

Løbetider kan undgås på flere måder

Den mest effektive metode til at undgå løbetid på er sterilisering - en operation hvor både livmoder og æggestokke fjernes. Har man på forhånd besluttet, at man ikke ønsker hverken løbetid eller hvalpe på et senere tidspunkt, bør sterilisering foretages ca. 3 måneder efter 1. løbetid. Foretages indgrebet så tidligt virker operationen også forebyggende mod brystkræft senere i hundens liv. Ikke steriliserede hunhunde har 3 - 7 gange større risiko for udvikling af brystkræft end steriliserede. Ventes med sterilisering til efter senere løbetider er den forebyggende effekt mod brystkræft ikke så stor. Steriliseres inden 1. løbetid er beskyttelsen mod brystkræft endnu større, men en så tidlig sterilisation giver større tendens til overvægt. Desuden kan hundens ydre kønsorganer ved så tidlig sterilisation blive meget små, og give anledning til eksem. Da man fjerner livmoderen, kan hunden ikke senere få livmoderbetændelse, der ellers er en hyppig lidelse hos ældre hunhunde. Større undersøgelser har desuden vist, at steriliserede hunde lever længere end ikke-steriliserede. En del hunde vil efter operationen vise større madglæde, hvilket kan give overvægt, hvis man ikke er påpasselig. Man bør regelmæssigt efter operationen veje sin hund, eller føle den langs ribbenene, der skal kunne mærkes ved et let tryk. Ved tegn på en højere vægt reguleres hundens foder og motionen øges. Hos få procent af hunhundene kan der efter sterilisation komme urindryp, det vil sige at urinen kan sive ud af blæren, når hunden sover. Tilstanden skyldes en slaphed i blæren. Normalt kan lidelsen behandles med tabletter som fås i samråd med din dyrlæge. Lidelsen er hyppigere hos hunde, der er steriliseret før 1. løbetid. Enkelte steriliserede hunhunde kan senere få en tør eller kedelig pels.

Hormonbehandling

En anden måde at undgå løbetid på er behandling af hunden med et hormon - progesteron. Dyrlægen sprøjter et depot af hormonet ind, og forhindrer derved, at en ny løbetid starter. Det er vigtigt at hunhunden får hormonet i hvileperioden - det vil sige 3 - 4 måneder efter sidst påbegyndte løbetid. For at være sikker på at hunden er i hvileperioden kan dyrlægen tage en svaberprøve fra hundens skede. En undersøgelse i mikroskop af cellerne i svaberen kan afgøre om hunden virkelig er i hvileperioden, og dermed kan hormonbehandles. Herefter behandles hver 5. måned så længe løbetiden ikke ønskes. Hunhunde har cyklus gennem hele livet, så ældre hunde skal fortsat behandles, da de ellers kommer i løbetid. To nyere danske undersøgelser har dog vist, at længerevarende hormonbehandlinger for at udsætte løbetid giver en øget forekomst af brystkræft og flere tilfælde med forstørret livmoder (mukometra) hos de behandlede hunde. Hos de hormonbehandlede hunde kan der endvidere komme en forbigående øget appetit i forbindelse med behandlingen. Ophører man med hormonbehandlingerne er det ikke muligt at forudsige hvornår en ny løbetid atter kommer.

Afbrydelse af en påbegyndt løbetid er mulig ved at give hormontabletter (progesteron) i ca. 14 dage. Metoden kan anvendes i enkelte tilfælde, hvor en løbetid ikke er ønskelig f.eks. i forbindelse med jagt eller udstilling, men kan ikke anbefales til rutinemæssig brug eller til ældre hunde. Abort kan foretages ved indsprøjtning af et hormon (østrogen) på 3. - 5. dagen efter den uønskede parring. Behandlingen er ikke uden bivirkninger, da der blandt andet er risiko for udvikling af livmoderbetændelse. Risikoen er større jo senere i løbetiden indsprøjtningen foretages og jo ældre hunden er.

Kilde: Århus Dyrehospital.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:54:23 og er ikke opdateret siden den blev lagt online