Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Opbygning af hundefoder
Proteiners vigtigeste funktion i hundefoder er at opbygge og vedligeholde hundens muskler, og væv. Hunden kan desuden udnytte proteiner som en ekstra energikilde. Proteiner består af aminosyrer. Der er cirka 20 ialt. Halvdelen af disse aminosyrer er esssentielle, det vil sige at hunden ikke selv kan danne disse aminosyrer, men skal have dem tilført via foderet. Ingredienser som kød, mælk og æg er meget rige på disse aminosyre

Fedt

Fedt er en væsentlig bestanddel i en sund kost til hunden, og spiller en vigtig rolle i hundens fordøjelse. Fedtet transporterer, og opbevarer vigtige fedt-opløselige vitaminer og øger smagen i foderet, således at hunden nyder sit daglige måltid uden besvær. Fedt giver mere end 2 gange så meget energi pr, målte gram, som både kulhydrater og proteiner, og er derfor en effektiv energikilde for hunden.

Mineraler

Mineraler har en række væsentlige funktioner. De hjælper med opbygning og vedligeholdelse af knogler, og skelet, sikrer/afvejer hundens væskebalance, samt afhjælper med at regulere kalorieforbruget. Når man taler om tilsætning af mineraler, er det ikke tilstrækkeligt at sikre den rigtige mængde, de skal også tilføres i det rene forhold. Mineraler som Zink, Mangan og kobber danner grundlaget for at hunden kan opretteholde en skinnende pels og stryke sin hud.

Kulhydrater

Kulhydrater er en af hundens vigtige energikilder. Kulhydrater i hundefoder kommer ofte fra ingredienser som korn, ris eller majs og udvindes fra stivelsen i fødevarerne. Der er forskel på hvor letoptagelige ingredienserne er for hunden. Ris er det "produkt" der indgår som det mest letoptageligt for hunden. Der skal derfor ses hensyn til om dette er i det foder produkt som man har udvalgt til hunden.

Vitaminer

Der findes 2 typer vitaminer - fedtopløselige (Vitamin A,D,E,F), og vandopløselige (Vitamin B,C). Ved for stort tilsætning af vandopløselige vitaminer, vil overskydende vitaminer udskilles sammen med urinen. Overskydende fedtopløselige vitaminer ophobes til gengæld i kroppen, og det er derfor vigtigt at fedtopløselige vitaminer doseres nøje og korrekt.

Vand

Vand er livsvigtig for hunden. Tørfoder indeholder et meget lavt indhold af væske, hvorfor hunden altid skal have adgang til en frisk skål vand. Indholdet af vand i dåsefoder er væsentlige højere, men det betyder ikke at der ikke skal være vand i skålen.

Kilde: Nethundeguiden.dk.
Artiklen er lagt online d. 12-11-2002 13:55:48 og er ikke opdateret siden den blev lagt online