Hunde til salg
Statistik lige nu
Godkendte links: 1231
Ventende links: 3
Låste links: 0
Kategorier ialt: 75
Artikler: 211
Galleri: 10
Update: 22


Artikler
Mere om foder
Foder med den rigtige sammensætning er medvirkende til at holde din hund sund og frisk. Foderet skal være sammensat af kvalitetsråvarer og skal indeholde de optimale mængder hverken for lidt eller for meget af alle de nødvendige næringsstoffer.

Fodringsvejledning

Når man skal vælge foder til sin hund, skal man først og fremmest tænke på, hvor gammel hunden er. En hvalp i vækst skal selvfølgelig have hvalpefoder, en voksen hund skal have et foder, som er afbalanceret efter dens behov, og en gammel hund skal have et foder, hvor man har taget hensyn til de ændrede behov, en ældre hund har. Man kigger derefter på hundens funktion. Visse hunde - f.eks. slædehunde, som får meget motion - har behov for et foder med øget energiindhold. Hvor meget den enkelte hund skal have at spise, afhænger først og fremmest af det enkelte dyr. Brug foderfirmaets fodringsvejledning, som er baseret på et gennemsnitligt kaloriebehov som et udgangspunkt, og check derefter den enkelte hund. Hunden bør være fast og velproportioneret, og når man lægger sin hånd over hundens ribben, skal man let kunne mærke dem, det vil sige, at de ikke skal være dækket af et tykt lag fedt.

Hvad er næringsstoffer og ernæringsbehov?

Næringsstoffer er de specielle stoffer, som enten giver hunden energi (kalorier), eller som medvirker i eller understøtter de vigtige funktioner i kroppen.
Kroppen omdanner næringsstofferne protein, kulhydrater og fedt fra det foder, den får til energi. Andre nødvendige næringsstoffer er vand og de forskellige vitaminer og mineraler. Hunden har brug for bestemte næringsstoffer fra alle 6 ovenstående grupper. Ernæringsbehov til "vedligeholdelse" betyder de ernæringsmæssige krav, en sund og rask, voksen hund med et normalt aktivitetsniveau og i normale omgivelser har. Når disse forhold ændres, kan det være nødvendigt at give større eller mindre mængder af fedt, protein eller andre specielle næringsstoffer. Ændrede forhold kan f.eks. være drægtighed, diegivning, en hvalp i vækst, ekstra fysisk aktivitet eller meget koldt eller varmt vejr.

Afbalanceret fuldfoder

Når man skal vælge foder til sin hund, bør det både være "afbalanceret" og "fuldfoder". "Fuldfoder" betyder, at foderet indeholder alle de næringsstoffer, hunden har behov for. "Afbalanceret foder" tager hensyn til, at hunde af forskellig alder eller med forskellige levevilkår har forskellige behov for de enkelte næringsstoffer. Et eksempel er forskellen i behovet for næringsstoffer mellem en hvalp i vækst og en passiv ældre hund. l et afbalanceret foder er alle de forskellige næringsstoffer tilpasset foderets energiindhold (kalorieindhold), så når hunden spiser den rigtige mængde kalorier, får den automatisk de korrekte mængder af alle de nødvendige næringsstoffer.

Hjemmelavet foder til voksne hunde

2,5 kg kogte kartofler
500 g stegt/kogt magert kød eller fisk 5 spsk. vegetabilsk olie l knivspids salt
Dagligt vitamin-/mineraltilskud, som dækker hundens daglige behov. Det anbefales at rådføre sig med sin dyrlæge.

Kødet/fisken tilberedes og hakkes i småstykker. De kogte kartofler pilles og skæres i småstykker. Den vegetabilske olie og kødet/fisken tilsættes. Det hele blandes godt Sammen, dækkes til og opbevares i køleskabet.

Mange hunde synes bedre om foderet, hvis den daglige portion varmes op. Vitamin-/mineraitilskud gives dagligt ifølge producentens instruktioner på emballagen.

Fodringsvejledning:

Hunde under 5 kg 150-300 g
Hunde 5-10 kg 300-450 g
Hunde 10-25 kg 450-1000 g
Hunde 25-40 kg 1000-1500 g

Forskellen på ingredienser og næringsstoffer

Som vi kan se, har hunden et dagligt behov for forskellige næringsstoffer. Desværre ser man stadig, at nogle etiketter på hundefoder og reklamer for hundefoder fremhæver visse ingredienser (f.eks. lam), fordi de appellerer til ejeren. Bare fordi et foder indeholder visse ingredienser, kan man ikke med sikkerhed sige, at foderet er et fuldfoder og indeholder alle de næringsstoffer, hunden har brug for. Mange forskellige ingredienser kan sammensættes, så det færdige foder er et afbalanceret fuldfoder. Selvfølgelig er det vigtigt, at råvarerne er af høj kvalitet, så man får et foder med høj fordøjelighed.

Hvordan skal jeg fodre min hvalp?

Hundehvalpe i voksealderen har specielle ernæringsbehov og har brug for de rigtige mængder af næringsstoffer igennem hele vækstperioden for at få en optimal udvikling. Det er i dette tidsrum, at hvalpens knogler og muskler udvikles. Det anbefales at fodre med hvalpefoder, indtil hvalpen er 12 måneder gammel, afhængig af hvornår den når sin voksne størrelse.

Man skifter over til voksenfoderet, når hvalpen har nået ca. 90% af sin voksenstørrelse. igennem hele vækstperioden er det vigtigt, at hvalpen ikke bliver overfodret og at man ikke tilsætter ekstra mineraler og/eller vitaminer til balanceret hvalpefoder. Misdannelser af knogler og led kan forårsages enten af overfodring, det vil sige et overskud af kalorier, som resulterer i for hurtig vækstrate, eller af et overskud af kalk. Proteinindholdet er ikke i sig selv en grund til for hurtig vækstrate, men fordi protein er et af de energigivende næringsstoffer, kan det være medvirkende til, at hvalpen får for mange kalorier.

Det vigtigste er, at man følger den enkelte hvalps opvækst og at man undgår forkert sammensatte foderblandinger og overflødige tilsætningsstoffer. Man bør huske på, at nogle hvalpe har medfødte faktorer, som betyder, at de har tendens til at udvikle visse problemer. Vi kan give hvalpen den bedst mulige chance for en optimal udvikling ved at følge et fornuftigt fodringsprogram, som er tilpasset den enkelte hvalp.

Hvordan skal jeg fodre min voksne hund?

Voksne hunde skal have et voksenfoder, som passer til deres levemåde. En voksen hund med tendens til overvægt skal have et foder med lavere energiindhold end en hyperaktiv eller tynd hund. Den rigtige mængde foder er den mængde, hvor hunden holder sin idealvægt.

Hvordan skal jeg fodre min gamle hund?

Ældre gamle hunde klarer sig bedst på et afbalanceret afbalanceret foder med nedsatte mængder af protein, kalcium, fosfor og salt. Denne type foder kan være medvirkende til at udsætte kliniske symptomer på nogle af de sygdomme, man ofte ser hos ældre hunde.

Hjemmelavet foder eller færdigfoder?

Nogle ejere vil gerne selv lave mad til deres hund. Det er muligt at fodre hunde udelukkende på hjemmelavet foder, men mange hunde, som spiser hjemmelavet mad, får ikke et afbalanceret foder. Hvis man selv vil lave mad til sin hund, er det bedst, at man drøfter det med sin dyrlæge. Se også opskriften på hjemmelavet hundemad i denne brochure. Hunden skal altid have adgang til frisk vand.

Færdiglavet tørfoder eller dåsefoder er let at bruge. Når man fodrer sin hund med et afbalanceret fuldfoder, ved man, at den får alle de næringsstoffer, den har brug for, hvis man giver den den korrekte mængde. Et afbalanceret fuldfoder er hunden behøver, bortset fra vand. Man behøver ikke at blande vand i tørfoderet, men det er helt i orden at gøre det. Man kan også blande dåse- og tørfoder, hvis man ønsker at gøre det. Variation er ikke nødvendig - hunde har ingen problemer med at få det samme foder hver dag.

Kilde: DDD Pjece.
Artiklen er lagt online d. 19-01-2007 19:16:14 og er ikke opdateret siden den blev lagt online